Teller Ede: Egy új világ


dokumentum


Úgy látszik, hogy századunk utolsó évtizede új reménységet hozott az emberiségnek. Mintha a balsors a világban megenyhült volna.  „Víg esztendőről” bizonyára nem beszélhetünk. De itt, ott, több a remény.
A magyarság, talán még inkább, mint a múltban, elszóródott a világban. Ezért az új reményhez és az új nehézségekhez a magyaroknak sok a köze. A világnak tudnia kell, hogy ma hazánk többet tesz nehézségeinek megoldásában, mint szomszédaink északon, keleten és különösen délen.
De azt sem szabad elfelejteni, milyen nagy szerepet játszottak a magyarok minden kontinensen. Kármán Tódor nélkül amerikai repülők nem verték volna le Hitlert. Szilárd Leó és Wigner Jenő sokat tettek a magenergia gyakorlati fejlesztéséhez. Minden új számlálógép Neumann Jancsi eszméin alapszik. Valamennyien különböző eszközökkel járultunk hozzá, hogy Moszkva ne legyen a világ központja.
Talán a világban kevesebb lesz a félelem. Több az együttműködés. Talán az értékek fejlődnek ki. Talán jobban megbecsülik azt, aki hozzájárul az emberiség jobb sorsához. És éppen ebben a szellemben a Magyarok Világszövetségének egy fontos része, az amerikai magyarság tehetne valamit. George Bush sokat tett annak érdekében, hogy a Szovjetunió felbomoljon, megszűnjön, hazánk felszabaduljon. Ezt sok amerikai nem érti. Remélem, hogy az amerikai magyarok értik, hogy mennyit tett mindenki érdekében, a magyarok érdekében és – igenis – az oroszok érdekében is. Lesz egy jobb világ, egy jobb század, ha a demokrácia megtanulja azokat a teljesítményeket értékelni, amelyek minden embert megsegítenek.
(2008)